Knappstadviken

 

namnlöst-2

Brun_kärrhök_1_SW_300[1]Knappstadviken, även kallad Lillsjön, har som namnet antyder varit en sjö eller en vik. Den öppna ytan är ca 55 hektar stor. Området ligger i Klarälvens delta på andra sidan älven sett från gamla flygfältet i Karlstad.

Brun kärrhök är regelbunden i området och häckar årligen  parvis i vassarna. Även rördrom och vattenrall häckar troligen varje år. Gräshoppsångare och trastsångare hörs då och då. Näktergal hörs årligen och häckar i lövskogen ner längs Dingelsundsådran.

Grågås och Trana är hackande stamgästerGrus_grus_1_(Marek_Szczepanek)[1]

Det finns gott om sångare och ett tiotal arter kan höras. Härmsångare, grönsångare, rörsångare, sävsångare, trädgårdssångare, lövsångare och svarthätta häckar regelbundet. Rosenfink och törnsångare brukar kunna höras i hagmarken ute på Lötudden.

Entita, stjärtmes och mindre hackspett häckar i lövskogarna. Även pungmes har setts flera gånger.

Kattuggla och sparvuggla förekommer regelbundet och hornuggla häckar vissa år. Lärkfalk och ormvråk har häckat i barrskogen norr om Lillsjön. Lärkfalken är en flitig besökare även när den inte häckar i närområdet. Även tornfalk har troligen häckat något år. Fiskgjusen fiskar ofta i Lillsjön. Den blå kärrhöken rastar både vår och höst.

Vi träffades söndagen den 5 maj kl 9.oo och Ragnar Salemyr guidar oss på den 3 km långa vandringsleden.f1

Vi hade en solig, härlig dag med fågelskådning och fika.Knappstadviken

Det var spännande att se hur många arter vi skulle upptäcka i år. Förra året upptäckte vi ett 40-tal arter, men i år blev det lite färre. Vi såg Vigg, Knipa, Brun kärrhök, Sothöna, Hackspett, Hussvala, Trädpiplärka, Gärdsmyg, Lövsångare, Sävsparv, Svarthätta,m m.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.