Rovdjur i Värmland

Tisdagen den 7 oktober kl. 19.oo inbjöd vi till en föreläsning av Karin Langöen från Länsstyrelsen, som berättade om rovdjur.

Vem styr vad och vad är beslutat och bestämt, förvaltning och hur ser rovdjursläget ut i Värmland. Konflikter – hur kan vi leva ihop med rovdjuren, samt vad kan vi förvänta sig av länsstyrelsen?

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av de stora rovdjuren i länet. Målet är att djuren ska finnas i livskraftiga stammar, samtidigt som vi vill minimera de problem som de kan orsaka.

Till de stora rovdjuren hör björn, varg, lodjur, järv och kungsörn.

I länets förvaltningsplan beskrivs hur vi ska förvalta dem utifrån resultaten av årliga inventeringar. Planen innehåller antals- och utbredningsmål för varje art, och vi beslutar om till exempel förebyggande åtgärder, skyddsjakt och licensjakt.

I Värmlands län finns fasta stammar av lodjur, kungsörn och varg. Björn och järv förekommer mer tillfälligt.

VargCanis_lupus_laying[1]

För att förebygga skador på renar, tamboskap och hundar medges skyddsjakt på varg för att förhindra allvarlig skada.

Naturvårdsverket har delegerat rätten att besluta om skyddsjakt på varg till länsstyrelserna i län med fast stam av arten, däribland Värmlands län. Beslutanderätten är delegerad med tak eftersom det ännu inte finns några miniminivåer fastställda för arten på länsnivå och förvaltningsområdesnivå.

För närvarande är endast skyddsjakt på varg tillåten.

Länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt vid behov, året om. Jakttiden för det specifika tillfället fastställs i beslutet om skyddsjakt.

Igår kväll sköts en varg under skyddsjakt inom Kungsskogenriviret, nära Ölmskog. Det var en tik på ca 35 kg och troligen en fjolårsvalp.

Björnjakt Atterdal-_MG_9678[1]

I de delar av landet där björnstammen är tätast genomförs en årlig licensjakt, det vill säga jakt under särskild jakttid efter tillstånd.

Naturvårdsverket har delegerat sin rätt att besluta om skydds- och licensjakt på björn till länsstyrelserna i län med fasta stammar av björn. Dit hör inte Värmlands län, men Naturvårdsverket har bedömt att en viss jakt har varit möjlig även här. Naturvårdsverket bedömer från år till år om licensjakt på björn i Värmlands län kan tillåtas, och skriver i så fall ett licensjaktbeslut.

 

 

 

.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.