Fågelvandringen i Knappstadsviken 2018-05-05


Äntligen kom så den riktiga våren med sol och trivsammare temperatur. Det fina vädret lockade fram såväl folk som fåglar. Vi var 15 intresserade vandrare som lotsades runt i deltalandskapets fågelfauna av Ragnar Salemyr. Med Ragnars hjälp lärde vi oss att skilja lövsångarens sång från näktergalens, hur man känner igen en grågås, att identifiera olika änder, hur olika fiskgjusen och den bruna kärrhöken tar sig fram i luftrummet över våtmarkerna och mycket annat. Vi tittade förstås på allt möjligt annat som vi träffade på, som de mystiska mjuka vita bollarna på en död alstam. Någon sorts ticka under tillblivelse?

 

 

Vi fikade förstås också, och pratade om fåglar och allt möjligt annat. Kanske blev pausen lite extra lång den här strålande dagen. Det gäller att passa på.
Vad såg och hörde vi för fåglar då? Skäggdopping, storskarv, rördrom, häger, grågås, kanadagås, kricka, gräsand, vigg, knipa, storskrake, brun kärrhök, fiskgjuse, sothöna, tofsvipa, drillsnäppa, fiskmås, silltrut, skogsduva, större hackspett, sånglärka, ängspiplärka, ladusvala, sädesärla, gärdsmyg, näktergal, taltrast, svarthätta, lövsångare, talgoxe, nötväcka, kråka och bofink noterades i Ragnars protokoll. Summa 33 arter, tre fler än förra året.
Det var fint att se att vandringsleden rustats upp med nya fina spångar på flera ställen. Tack för det!

Kommentera

One thought on “Fågelvandringen i Knappstadsviken 2018-05-05

  1. Nej, det var inte nån ticka under tillblivelse. Jag konsulterade Jan Stålberg, som identifierade bollarna som lilagömming. En sporsäcksvamp som växer på trollsmör. Trollsmör är en gul slemsvamp som växer på förmultnad ved och stubbar. Slemsvampar är trots sitt namn inga egentliga svampar, men slemmiga är de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.