Fjärde Maj- 2019 års fågelvandring runt Knappstadsviken

Tråkigt nog hade det ljumma vårvädret under april förbytts i isande nordanvindar när vi tog steget in i maj. Inget önskeväder för den som vill höra och skåda fågel. Men vi var trots det ett drygt tjugotal väl påpälsade människor som samlats vid Knappstadsviken i förhoppningen om att det ändå måste finnas några fjäderklädda som kunde tänkas vara på hugget.

Lite lovande var det förstås att redan vid parkeringen hälsas av kraftfulla drillar. En bofink, landets näst vanligaste fågel, kunde vandringens ciceron Stieg Carlsson berätta. Startsignalen var given och vandringen kunde ta sin början. Nästa art att ge till känna: Lövsångaren, Sveriges vanligaste fågel. Men inte är det väl något fel att vara vanlig när man kan låta så fint?

Just idag på, den här platsen, var det nog ändå svarthättans sång som hördes mest och det gick också få syn på den i lövskogen längs älven. Där visade sig också rödhakar nyfiket kikande på det vandrande sällskapet. Men vad var det då som rörde sig högre upp, pickande på döda björkgrenar, utan att göra nämnvärt väsen av sig? Jo, en mindre hackspett, en av dagens höjdpunkter, som vi kunde följa en lång stund när den sökte efter mat.

I älven, den vanligaste andfågeln, gräsanden men också ett par storskrakar, som med viss möda lättade från vattnet. En sångsvan passerade över våra huvuden.

Framme vid fågeltornet. En sån här dag kändes det skönt att kunna sitta inomhus och fika
och kika på livet i vattensamlingarna: skrattmås, tranor, grågäss, knipor, starar, tofsvipor var några arter vi såg. Och så förstås en brun kärrhök icke att förglömma. Rovfåglar är ju alltid spännande.

I skönt lä från på nordsidan av området kunde vi sedan uppfatta diskreta läten från en sävsparv ute i vasskanten. Och där skogen sedan tätnade kunde vi notera dagens andra höjdpunkt enligt Stieg – en grönsångare.

Totalt identifierade vi omkring tjugofem arter. Inte illa med tanke på vädret. Men så hade vi förstås en bra guide med oss till hjälp. Inget går förstås upp mot en levande sådan, men lite hjälp kan man få i appen 300 svenska fåglar, som också anlitades under vår utflykt.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.