Rätt svar på tipspromenaden i Djupsundsskogen

Hammarö Naturskyddsförenings tipspromenad är avslutad och vinnare är utsedda. 17 korrekta rader blev det. Tyvärr hade vi bara nio priser att dela ut så lotten fick avgöra pristagarna. Vinnarna är kontaktade liksom alla andra som skickat in en tipsrad. Många har tyckt att det var en bra idé med tipspromenaden så vi siktar på att återkomma med något liknande så småningom.

Rätt rad såg ut så här: 2 1 X X 2 1 X 1 2 2 X

Fråga 1: Vad heter det Natura 2000-område som Djupsundsskogen ingår i?

Rätt svar (2) Klarälvsdeltat. Det omfattar Klarälvens västra älvgrenar i Karlstad och Hammarö.  Värmlandsskärgården (1) är namnet på ett Natura 2000-område/naturreservat i norra Vänern med delar i Grums, Karlstads och Hammarö kommuner. Hammarösjön (X) är inget eget Natura 2000-område, men mindre delar av Hammarösjön ingår i Klarälvsdeltat.

Fråga 2: Ljungen är viktig för biologisk mångfald bland annat genom att

Rätt svar (1) Den är en viktig näringskälla för bin och humlor under hösten när få andra växter blommar. Angrepp av granbarkborrar (X), som är vanliga nu, kan inte ljungen minska. Den torra sommaren 2018 satte ner granarnas motståndskraft och öppnade för barkborreangreppen vi ser nu. Svalor övervintrar inte i ljungriset (2). Linné trodde att de övervintrade på sjöbottnar, men det var fel det också. De flyttar söderut till Afrika.

Fråga 3: Busken med blå bär är

Odon (X).  Jätteblåbär (1) är rätt stora odlade buskar med ursprung i Nordamerika och kråkbär (2) är ett litet ris, som växer på lite torrare marker, med smala blad och svarta bär med knastriga kärnor.

Fråga 4: Knölen på trädet är

Fruktkroppen av en svamp som lever i trädet (X). Svampen på bilden vid frågan var en björkticka. Andra knölar på träd kan vara vrilar, som är en utväxt orsakad av en missbildning i själva veden.

Fråga 5: Trädet är

Ask (2). Pil (1), som är ett mindre träd, har smala blad och al (X) har runda blad. Asken angrips av askskottsjuka. Den orsakas av en svamp som försvagar trädet och slutligen tar död på det. Man letar nu efter askar som är resistenta mot svampen för att hindra att arten dör ut.

Fråga 6: Vad är det för buske?

Buske med vassa barr och segt, väldoftande virke är en En(1). Tuja (X) är också ett barrträd med en speciell doft, men barren är inte stickiga och tujan blir ett stort träd med tiden. Pors (2) är en liten buske som ofta växer längs sjöstränder. Den doftar också mycket, men har blad och inte barr.

Fråga 7: Vilket annat namn har tall?

Man kan förstås få en stock (1) från en tall och det är ett träd med kottar (2), men rätt svar är fura (X).

Fråga 8: Trädet med tjocka löv, vita blommor och röda bär är en

Oxel (1). Sarv (X) är en fisk. Jäxel (2) är ett dialektalt ord för oxeltand (kindtand).

Fråga 9: Djuret med platt svans är

Bäver (2). Mårdhund (X) är en invasiv djurart som vandrat in från Finland för 70 år sedan och som sprider sig söderut. Grävlingen (1) håller sig helst på land till skillnad från bävern.

Fråga 10: Bladvass är ett

Gräs (2). Buskar (X) har vedartad stam och rotfrukt (1) är ett vardagligt uttryck för rötter som används som livsmedel.

 

 

Fråga 11: Vad är det för träd som man gör tändstickor av?

Det är asp (X), som anses som det enda naturligt förekommande trädet från poppelsläktet i Sverige. Al (1) har löv som liknar aspens, men de är mörkare gröna. Aspens löv får fina höstfärger medan alen fäller löven gröna. Ekens (2) löv är mer långsträckta.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.